Apologia de Sócrates. Critó. Eutifró. Protàgores. (Plató)


Repassant el catàleg de la col·lecció labutxaca em vaig trobar amb un llibre que només pel nom ja em va semblar atractiu: Apologia de Sócrates. Critó. Eutifró. Protàgores. És un llibre on es recullen alguns diàlegs que Plató va posar en boca de Sòcrates. Són textos de filosofia clàssica i entenc que nothom està disposat a llegir-los perquè la gent es creu que són densos i rebuscats. De fet, els temors de la gent són justificats però només en part. S'hi tracten diversos temes i Sócrates sempre intenta que sigui de forma planera, però molts cops les explicacions, per buscar el camí més fàcil, són rebuscades.

Apologia de Sócrates és el diàleg de la defensa de Sòcrates davant el tribunal que el va condemnar. És un diàleg molt didàctic i entenedor. Critó és un diàleg entre Sócrates i el seu amic Critó després de que Sòcrates fou condemnat a mort on Critó intenta convèncer Sòcrates de comprar la seva llibertat i fugir. Eutifró, també conegut com el diàleg de la pietat és un altre diàleg on Sócrates parla amb un amic a les portes del tribunal. Sócrates hi va per defensar-se i Eutifró hi va per acusar el seu pare. Finalment Protàgores és un diàleg on es tracta l'educació i la validesa dels ensenyaments socràtics.

En aquests diàlegs no només es parla d'un tema, sinó que surten molts aspectes de la vida atenesa de l'època. Per això és bo que al final del llibre hi hagi un índex de matèries i un altre de personatges esmentats. A més, l'edició inclou un bon pròleg i abans de cada diàleg s'explica el context i que hi trobarem. La traducció no és fàcil perquè el català emprat no és d'ús corrent i actual, però no és un text massa tècnic com per no entendre'l.

Apologia de Sócrates. Critó. Eutifró. Protàgores.
Plató
Ed. Proa - Edicions 62
Col·lecció labutxaca (Edicions 62)
Aquesta edició: 2008
ISBN: 978-84-96863-96-5
Pàgines: 208
Preu: 7, 95 €

Programes portables en un llapis USB

Fa temps que havia vist que existien versions portables de programes més o menys coneguts però no els havia fet mai cas. Això va canviar el dia que sabia que necessitaria accedir al servidor ftp de Skimountaineering.org per fer tasques de manteniment el migdia d'un dia laborable. A la feina no tenia cap client de ftp i n'havia de buscar un. La solució va ser Filezilla i en la versió portable de PortableApps.com.
Ara faig servir habitualment un stick USB de 1GB amb moltes aplicacions portables que crec útils i que em permeten tenir-les fàcilment a mà. Això si, en tinc tantes que em deixen poc espai lliure, però suficient pels documents que necessito, a més 1GB de capacitat és poc actualment per una memòria USB (de fet en tinc una altra de 2GB però aquesta és només per documents).
Jo necessitava programes portables per PC, per a Mac n'hi ha però la cosa funciona diferent perquè alguns han d'estar instal·lats a a l'ordinador i només fan servir l'stick per la configuració i dades. A FreeSMUG podeu més informació per a Mac. Per a Windows, si feu una cerca per internet veureu que hi ha dos grans grups d'aplicacions: les de PortableApps i les U3. U3 és un sistema que porten tots els llapis de memòria de de SanDisk i té bastantes aplicacions, però encara que el meu llapis de 2GB és Sandisk i té U3, el de 1GB és de regal de Nike i l'U3 no sap el que és. Finalment vaig optar per PortableApps.com.
Tots els programes que tinc són de programari lliure i gratuïts, la majoria en català i amb la última versió, òbviament. Els programes instal·lats ocupen 653MB (777MB en disc) després de treure les localitzacions que no necessito i són els següents:

N'hi ha molts més, jo mateix vaig provar els navegadors Opera i Chromium però amb un sol navegador extensible ja en tinc prou. D'aquests veureu que n'hi ha que no són de PortableApps com el µTorrent o el TrueCrypt però el programa del menú de PortableApps reconeix els programes que hi ha dins la carpeta PortableApps encara que no tinguin el mateix format.
D'altra banda, per fer-ho més fàcil, he preparat el llapis de memòria per a que quan es connecti a un PC pregunti si es vol muntar una unitat encriptada virtual de TrueCrypt, si es vol engegar el sistema XAMPP, si només vull iniciar el servidor MySQL o si no vull iniciar cap servidor i finalment engega el programa del menú de PortableApps. És lo més ergononòmic que he pogut fer-ho.

Geocodificació d'imatges I - Camera i GPS

Abans quan anàvem a fer turisme fèiem fotos i no les podíem veure fins que tornàvem a casa i les revelàvem. Ara per sort i gràcies a les càmeres digitals podem veure-les immediatament després de fer la fotografia. Tot i així, encara hem de recordar on les hem fet.Recentment s'està implantant una tendència a geocodificar les fotografies per tal de que poguem recordar on es van prendre les imatges. Això no només té un component lúdic sinó també pràctic i documental.

Les aplicacions d'aquesta tecnologia són diverses, actualment podem geocodificar les imatges i compartir-les a llocs d'internet per a que els amics puguin veure on vem fer una foto determinada. També podem preparar un viatge veient les imatges que altra gent ha fet d'un lloc determinat. També poden transformar-se en eines de foto-denúncies. Fins-hi tot poden ser part del flux de treball d'un arquitecte, constructor o qualsevol altre professional.

La teoria
Per geocodificar les imatges el que farem és gravar la informació geogràfica a l'arxiu de la fotografia, concretament a les metadades EXIF que són un conjunt d'informacions sobre la imatge. Actualment ho podem fer de tres maneres i cadascuna té mètodes de treball diferents.
  • La manera més directa és que quan es facin les fotografies la càmera amb GPS incorporat hi gravi les dades de localització automàticament. De moment hi ha molt poques càmeres que ho puguin fer i els mòbils amb aGPS que ja ho fan ténen una qualitat fotogràfica bastant pobre.
  • La manera més normal actualment és dur un aparell GPS que emmagatzemi les dades d'on ens trobem mentre fem les fotografies. Després a l'ordinador el que farem és incorporar aquesta informació a les fotografies.
  • Finalment, la manera indirecta és que nosaltres assignem manualment una posició a la fotografia. Això ho fem sense dur cap aparell complementari a la càmera mentre fem fotos i un cop les hem descarregat a l'ordinador les situem sobre un mapa amb l'ajuda d'un programa i la nostra excel·lent memòria.
Material necessari
En aquesta sèrie d'articles em centraré en el segon i tercer mètodes, i el material que necessitarem és una càmera fotogràfica digital i opcionalment un GPS que emmagatzemi dades. Jo faré servir en aquests articles una càmera Panasonic Lumix DMC-FX150, una Nikon D70, un GPS Holux M-241 i un GPS Garmin Colorado 300.


Preparació abans de fer fotografies
En el cas que portem un GPS acompanyant la càmera el més important és sincronitzar el rellotge de la càmera i el del gps. Això ho fem perquè els programes que incorporen les dades de localització a les fotografies ho fan mitjançant la hora de la fotografia. Normalment anirem a la configuració de la càmera i canviarem l'hora, però hi ha gent que es limita a fer-li una foto al GPS on es vegi l'hora del GPS. La opció de la foto és bona si hem començat a fer fotos i ens hem oblidat de canviar l'hora de la càmera, després amb el programa de gestió d'imatges de l'ordinador podrem ajustar l'hora de les fotografies sabent la diferència entre la hora de la foto (a les metadades) i la que veiem fotografiada. Atenció si porteu més d'una càmera perquè ho hem de fer amb cada càmera, sinó és un embolic gestionar diferents càmeres amb diferents hores.

A l'hora de preparar l'aparell GPS n'hi ha molts que permeten ajustar les opcions de gravació. Per al que necessitem el millor és posar un interval de gravació de 15, 30 o 60 segons, normalment no ens cal més precisió. Hem d'evitar gravar segons la distància recorreguda perquè els programes que incorporen les dades de posició a les imatges es basen en l'hora en que es va fer la fotografia.

Finalment, sembla una tonteria però no ho és, reviseu que tots els aparells tinguin les bateries carregades i que tinguin suficient memòria lliure per emmagatzemar les dades.

Agraeixo que el Ferran Vilella m'hagi deixat el GPS Garmin per provar-lo i així incorporo un altre tipus d'aparell al tutorial.

Imatge de la càmera: Panasonic

La tortuga de Darwin

En una setmana excepcionalment teatral no només vam anar a veure Spamalot sinó que també vam anar a veure La tortuga de Darwin al Teatre Romea. És una obra de teatre que podia ser bastant bona, però crec que queda una mica indiferent. Per mi la principal raó és de la producció de l'obra més que del text. La Carmen Machi que fa de tortuga, el paper principal, és de llarg el millor actor/actriu que hi apareix. De fet el paper del professor el podria haver fet molt millor el Gary (David Ponsà).
En definitiva, si voleu saber quelcom de la història de la tortuga de Darwin real que es deia Harriet i vivia a Austràlia, la podeu trobar aquí.

Spamalot

L'altre dia varem anar al teatre Victòria a veure Spamalot, la obra de teatre dels Monty Python basada en la pel·lícula "Els caballers de la taula quadrada". Ho poso en català però em sembla que tots l'hem vist en castellà, a més l'obra és tota en castellà. Reconec que sóc un fan de l'obra del grup anglès i tenia ganes de veure-la, però també tenia por que fos un frau per als fans de la pel·lícula. Per sort va aconseguir que passéssim una bona estona rient.

La obra comença amb el mític gag dels cocos i les orenetes, una excel·lent forma d'anticipar quin tipus d'humor veuran els espectadors per als que no estan familiaritzats amb Monty Pyhton. Tot i així per als fans hi ha coses noves, actualitzades i adaptades al teatre que segur que el sorprendran.

En definitiva, una manera bastant divertida de passar un vespre.

Localització: Teatre Victòria
Imatge: Filmax

Triatló de Barcelona


El diumenge vaig fer el meu primer triatló olímpic i va ser a Barcelona. L'experiència va ser bona, i n'estic bastant content perquè vaig fer millors temps del que m'esperava, sobretot comptant el meu entrenament. També hi participaven el Jordi Palouzié i el Santi Polo amb qui em vaig anar creuant durant la cursa. Hi havia quatre sortides i jo sortia a la segona, el Jordi a la tercera i el Santi a la quarta, per ordre d'inscripció. La organització no va ser gaire bona en general i ja veureu perquè.

La sortida va ser accidentada perquè es va fer amb una hora i mitja de retard, però la megafonia no explicava les coses correctament, a més a la zona de boxes no hi havia cap mena d'informació. De manera que cadascú s'espavilava per estar atent a la seva sortida i encara gràcies. Jo al final no se ni a quina hora vaig sortir, però la part de natació no em va anar tant malament com m'esperava. El neopré em va ajudar bastant i vaig aconseguir nedar amb una relativa comoditat. Haig de millorar molt la orientació a l'aigua perquè tot i ser el primer cop que vaig nedar amb les lentilles posades sota les ulleres de natació, em vaig desviar un cop a la primera volta fent una paràbola enlloc d'una línia recta i a la segona volta vaig nedar en ziga-zaga. A part que a la segona volta ens vam trobar amb la sortida del tercer grup i ens varem ajuntar els dos grups a la mateixa boia repetint-se l'aglomeració de la sortida. Finalment vaig acabar de nedar al cap de 33 minuts i 58 segons, un segon més que el Santi :-). A la sortida no hi havia la dutxa que havia de posar la organització i sortiem cap a la pista d'atletisme on hi havia els Boxes.

La primera transició va ser una mica més lenta del que esperava perquè el tratge de neoprè se'm va enganxar amb la cinta de neoprè on portava el xip. Després em vaig netejar bé els peus per treure la poca sorra que tenia, posar mitjons, sabatilles, casc, agafar la bici i córrer. Els bons només es treuen el neoprè (molt més ràpid) i agafen la bici.
El circuit de bici era molt interessant i podia ser molt divertit, però al final era una mica estressant. Hi havia molts carrers estrets on costava avançar la gent. Si anaves a roda havies de portar les mans als frens constantment perquè la gent no anava gaire recte. I el pitjor de tot eren les habituals corbes de 180º en carrers de només dos carrils i massa estrets per tanta gent. Hi havia molts espavilats que intentaven passar-te fent un interior en aquestes forquilles i al final vaig decidir passar-me un metre de frenada per deixar espai amb els que em seguien (normalment em seguien a mi i jo rarament seguia a ningú), per tant vaig acabar fent mini esprints a les sortides de les forquilles. Aquí vaig passar al Santi quan jo feia la segona volta i ell la primera. Es va enganxar al grup del que jo tirava però ens va perdre en una de les corbes que he comentat on hi havia gent poc hàbil. Vaig acabar el recorregut sense complicar-me la vida i amb un temps prou acceptable.

La T2 hagués anat bé si no fos que vaig començar a córrer amb el casc de la bici posat. Vaig haver de tornar enrera a deixar-lo i sortir a córrer un altre cop perdent 1'15". Vaig començar a córrer tranquilament amb passes curtes i intentant agafar una mica de ritme. La primera passada per la catifa de cronometratge no em va pitar (per això als resultats oficials tinc una transició de 19 minuts) però vaig tirar i em vaig concentrar en el ritme i esperar que no m'enfonsés. Al cap d'una estona ja vaig veure que el meu cos havia agafat una velocitat de creuer ell tot sol i em vaig dedicar a administrar aquesta velocitat. que no era gaire ràpid però ja em servia fins-hi tot per avançar algú. Anar-me creuant amb el Jordi durant la part a peu i veure que no perdia molt respecte ell també em servia per animar-me a mantenir el ritme.
La part de córrer era un caos absolut amb una sola catifa de verificació, una distancia intermitja per donar mitja volta pels de sprint i super sprint i molta gent de públic intentant creuar però amb menys perill que en la secció de ciclisme. Tampoc estaven ben preparats els avituallaments líquids amb dues noies per estand on passaven mínim 50 corredors per minut. Vaig veure molt poca aigua i no vaig menjar res, al contrari del que tenia previst, perquè em feia mal la panxa. Al final vaig acabar bé aturant el meu crono en els 2:34:25.

Vaig acabar bastant content i em vaig recuperar de seguida. Al dia següent no tinc cap mena de seqüela i fins hi tot crec que em trobo millor que els dies anteriors. Crec que estava molt bé que hi haguès tant públic perquè això t'anima, encara que sigui de forma inconscient.
Una cosa que haig de fer és reconèixer el mèrit del Santi que després d'un accident, trencar-se la ròtula i estar encara en recuperació va fer la part de natació, ciclisme i fins-hi tot va córrer una volta a peu. Felicitats!
Per cert, preparant la bici el dia abans vaig haver de canviar les dues càmeres de la bici (vaig arrencar les vàlvules la setmana abans) i vaig canviar el manillar de triatló per a que fos legal per drafting.

Els meus temps parcials (del meu cronòmetre, que no és molt diferent de l'oficial) van ser:

  1. Nedar 1.500m: 0:33:28 (22:18 min/km)
    • T1: 0:03:52
  2. Bici 40 km: 1:05:25 (36,64 km/h)
    • T2: 0:03:29
  3. Córrer 10 km: 0:47:59 (4:47 min/km)
  4. Total: 2h 34 min 15s (temps oficial: +10s) 



Aquí teniu un gràfic on es pot observar el temps que he emprat en cada disciplina:


Fotos dels meus pares (necessita Flash):

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món