Todo Paracuellos (Carlos Giménez)

No és la meva especialitat i no sóc cap entès, però crec que el còmic que m'estic llegint actualment mereix un comentari. El còmic en qüestió és l'excel·lent Todo Paracuellos. Aquesta edició que es va fer a l'abril de 2007 és un recull de les històries de Paracuellos publicades per Carlos Giménez entre 1977 i 2003, que originalment ocupaven 6 volums (que ja havia fullejat en anterioritat).

Todo Paracuellos és una obra autobiogràfica que recrea l'ambient que van patir els nens que durant la postguerra espanyola van ser acollits a les llars del "Auxilio Social". Una d'aquestes llars era a prop de Paracuellos del Jarama (Madrid), d'on pren el nom el còmic. Llegir aquestes històries gràfiques et deixa un regust amarg, un elevat malestar i un sentiment d'impotència pel fet que s'hi reflexen moltes injusticies contra els menors i que mostra els cinisme del franquisme que pretenia mostrar l'auxili a les families necessitades. És una obra trista on cada petita victòria dels seus protagonistes és un fet efímer que dóna una alenada d'esperança al lector.

Uno de los clásicos por excelencia del cómic español es reeditado en su integridad por ediciones DeBolsillo. Quizás la mejor oportunidad para acercarse a uno de los títulos imprescindibles para entender el cómic hispano
The Dreamers

Los Hogares de Auxilio Social de la FET y las JONS, tenien la intenció de ser un centre de beneficiència per famílies que no podien mantenir els seus infants o per nens orfes i abandonats. A la pràctica, i tal com relata Carlos Gimenez, els nens passaven gana, eren maltractats i se'ls instruia en una fe catòlica originada en l'extrema dreta i en l'odi als "rojos". Éren un camp d'adoctrinament del règim franquista que s'incloïa dins el Movimiento Nacional on la crueltat estava a l'ordre del dia. Aquestes llars d'acollida tenien una certa inspiració en els camps per a nens del Partit Nacional Socialista Alemany on s'adoctrinaven les noves generacions en el que havia de ser l'Alemanya del futur construida per alemanys purs. Aquest sentit de puresa de la nació no el tenien, però si el d'una unitat d'Espanya basada en el Catolicisme.

El còmic té un punt de controversia al haver escollit per casualitat el nom de Paracuellos, una localitat bastant castigada par la guerra i on va tenir lloc la Batalla del Jarama per la defensa de Madrid i sobretot per la Matanza de Paracuellos on els republicans van assasinar milers de presoners nacionals sense cap judici previ.

Dades del llibre:
Títol: Todo Paracuellos
Autor: Carlos Giménez
Editorial: Ediciones DeBolsillo
Pàgines: 607
Preu: 17,90 €
ISBN: 978-84-8346-324-6

Enllaços que he trobat sobre el tema per part dels dos bàndols, no cal dir que n'hi ha d'extremistes per tots cantons, l'origen dels quals és qüestionable i que cal llegir-los amb prudència:
Todo Paracuellos (Dreamers.com)
La sonrisa de la Falange: Auxilio Social en la guerra civil. Angela Cenarro (Ed, Critica)
Niños "Vergonzantes" y "pequeños rojos". La población Marginal en la Cataluña interior del primer franquismo. Antonieta Jarne (Hispania Nova)
No tomarás el nombre de Paracuellos en vano (El manifiesto.com)
Las mujeres y la guerra civil (guerracivil1936)
Obra Nacional de Auxilio Social (generalisimofranco.com)
Batalla del Jarama (pàgina dedicada del Grupo de Estudios del Frente de Madrid)
Nota: la wikipèdia tampoc és la biblia i tot el que hi ha és susceptible de ser debatut i parcial.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món