Haruki Murakami (村上春樹): Kafka a la Platja - Tòquio Blues

D'un temps ençà diverses persones m'havien parlat molt be de dos llibres d'un autor japonès. Reconec que em va costar posar-me a llegir-los, però quan me'n van regalar un ja no vaig tenir cap excusa. Les histories que hi surten m'han agradat molt i, sobretot, la manera d'escriure (cal recordar que llegit dues traduccions) del seu autor. Els llibres són Kafka a la platja i Tòquio Blues (Norwegian Wood) de Haruki Murakami.


Haruki Murakami (村上春樹) va néixer el 12 de gener de 1949 a Kyoto, Japó. Fa una literatura considerada pop que reflexa i critica la societat japonesa i la seva mentalitat de treball i espiritualitat. Les dues novel·les que he llegit mostren el punt comú d'un protagonista molt solitari que no acaba d'encaixar a la societat. Ambdós cerquen alguna cosa i l'amor i la sexualitat s'hi mostren de manera natural. Són joves que ténen problemes per afrontar l'edat adulta que els ofereix la societat japonesa i que opten per una manera no ortodoxa de viure i crèixer. Murakami té un punt d'humor fi que no desentona en cap moment. De fet, els textos es mostren naturals però bastant elegants i cuidats.
Havent estat al Japó aquest estiu m'ha ajudat a entendre algunes coses i a situar alguns escenaris que fan que les històries que explica Murakami es facin més palpables i no tant llunyanes, més entenedores. Les reaccions dels personatges són més fàcils d'assimilar.

"Kafka a la platja" és una novel·la que té un punt de surrealisme. Hi ha diverses històries que s'alternen i es van entrellaçant per arribar a un desenllaç únic. En Kafka Tamura és un noi que s'escapa de casa i es vol amagar del seu destí, però el destí l'acaba trobant. La trajectòria de Kafka no és tan estranya com un dels personatges que l'envolten, en Nakata. L'entranyable, divertit i simpàtic Nakata que a tots ens agradaria conèixer, és un vellet sorprenent que fa que desitgem trobar-nos el a cada pàgina i que posa el toc d'humor i surrealisme a la història.
La novel·la em va enganxar molt fàcilment. Al principi potser em va agradar més una història i tenia ganes de tornar a trobar un capítol de la mateixa història, però més endavant em vaig adonar que totes les històries eren interessants d'alguna manera. L'estructura de la novel·la fa que sigui ràpida i agradable de llegir.

Kafka a la Platja (orig: 海辺のカフ "Umibe no kafuka")
publicació original: 2002
1ª ed. catalana: 2006 (trad. Albert Nolla)
Ed. Empúries (Grup 62)
Col·lecció Narrativa, 284
Pàgines: 478
Preu: 24€
ISBN: 978-84-9787-209-6
"Tòquio Blues" (Norwegian Wood) és una novel·la realista que reflecteix el Japó de finals dels 60. S'hi explica l'experiència d'un adolescent als anys finals de l'institut i principis de l'universitat. Una societat rígida amb evidents problemes en les relacions humanes és el marc en que es mou Toru, el protagonista. L'entorn de Toru es va endurint tràgicament i fa que els estudis quedin a un segon pla en front d'una realitat humana que és difícil d'acceptar i que a vegades porta reaccions en cadena en que es trenca tot. Sembla que la manera que els personatges tenen d'escapar de la seva realitat és el suïcidi.
Norwegian Wood és una novel·la més trista que no pas Kafka a la platja, però hi segueixen apareixent els tocs d'humor justos que ens ajuden a empassar l'angoixa que sent en Toru i les seves amigues. Per mi, és un llibre de capçalera que es llegeix ràpidament.
Tokyo Blues (Norwegian wood) (orig: ノルウェイの森 "Noruwei no mori")
publicació original: 1987
1ª ed. catalana: 2005 (trad. Albert Nolla)
Ed. Empúries (Grup 62)
Pàgines: 428
Preu: 9,95€
ISBN: 978-84-96863-00-2
Més informació de Haruki Murakami a la Wikipèdia en català i en anglès.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món