Persèpolis (Marjane Satrapi)

Com alguns sabeu, l'any 2005 vaig visitar l'Iran per anar a donar un curs d'esquí de muntanya i nivologia a petició de la Federació Iraniana de Muntanya. Els pocs dies que hi vaig ser em va agradar la gent que hi vaig trobar i em va semblar un país molt interessant. La identitat del país em va quedar clara després que una dona em digués amb un xic d'indignació "nosaltres som perses, no àrabs!" cansada que els estrangers, com jo, els confonguin sovint. Vam tenir poques oportunitats de fer turisme però una de les visites la vam fer a Persèpolis acompanyats d'uns alumnes del curs que éren de Shiraz. Es notava la història a cada pedra del complex arqueològic i em va encantar. A més nevava com feia temps que no ho feia i devem ser dels pocs turistes que ténen imatges de Persèpolis nevada.

Per això quan fa temps vaig veure en una estanteria d'una llibreria un còmic anomenat Persèpolis em va intrigar i el vaig fullejar. No el vaig comprar perquè estava en castellà però ara l'Agnès m'ha regalat la primera edició en català. Marjane Satrapi ens descriu de forma visual des de la seva infància fins a la separació del seu matrimoni a l'Iran posterior a la revolució islàmica. Hi trobem les dificultats i dilemes típics d'una noia que descobreix el món però que es veu envoltada d'una societat que li posa les coses encara més difícils amb la revolució islàmica, la guerra Iran-Iraq i la repressió del règim dels Ayatollahs. Marjane veu com la seva família benestant de tendències progressistes i amb gran tradició política pateix per poder sobreviure. Marjane, d'educació francesa, marxa a Àustria durant quatre anys on coneix el món occidental, però la soledat i incomprensió que pateix la fa tornar a l'Iran. El llibre s'acaba quan finalment emigra a França després d'un altre període convuls a l'Iran islàmic.

Persèpolis és una novel·la gràfica autobiogràfica que és un compendi d'emocions però també una visió crítica de l'orient pròxim i occident. La comunicació que s'estableix amb el lector i la visió de la societat iraniana que aquest té després de la lectura del còmic n'ha fet un dels còmics de referència a nivell mundial. Persèpolis acumula molts premis entre ells els de millor Autor revelació (2001) i Millor guió (2002) d'Angoulême.
Per cert, el primer llibre que he tingut va començar a desmuntar-se al cap de dos dies i al tercer ja havia perdut un terç de les pàgines tot i els meus esforços per evitar obrir-lo massa, que mai faig. El nou llibre encara està sencer, però l'enquadernació és delicada.

La Guía del Cómic té una extensa ressenya sobre Persèpolis per saber-ne més.

Persèpolis
Marjane Satrapi
Publicació Original: 2000 - 2003
1ª ed. catalana: abril de 2006 (trad. Albert Jané)
Norma Editorial
Colecció Cómic europeo
Pàgines: 360 B/N
Preu: 22,8€
ISBN: 978-84-9814-619-4

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món