Terra de crims (Valerià Pujol)

Aquest any la Katarína em va regalar un llibre pel meu aniversari. Ho fa sovint això de regalar llibres i no em sorprén, de fet m'agrada. El que si em sorprén sempre és la seva capacitat per trobar llibres en català, sobretot tenint en compte que viu a Bratislava. Aquest últim llibre es diu Terra de crims i és d'un escriptor del ue jo no n'havia sentit a parlar mai, en Valerià Pujol.

El llibre m'ha agradat molt i és de lectura ràpida. Ara ja deu fer un mes que el vaig llegir, però no l'he comentat perquè he estat cercant coses sobre el seu autor. Terra de crims són sis relats curts que ens porten a una època passada en un entorn rural o semi rural. Pretén ser una mostra d'aquelles històries de poble que tothom sap però que ningú no en parla mai. Aquelles històries que expliquen com les famílies del poble es relacionen actualment però que els joves molts cops no saben el perquè. A més dels típics problemes de poble, hi ha un element extern que hi infueix: la guerra civil. El llenguatge emprat és molt agradable i descriptiu contribuint a l'ambient que Valerià vol crear i que aconsegueix que envaïr-nos i envoltar-nos mentre passem cada pàgina. De fet, al final del llibre m'he quedat amb la sensació de voler-ne més i per això he investigat una mica qui és aquest Valerià Pujol.

Per desgràcia en Valerià Pujol va morir l'any olímpic a l'edat de 40 anys, però tot i això va tenir temps per deixar la seva empremta a la literatura catalana. Treballava en l'ensenyament secundari i actualment l'IES de Premià de Dalt, d'on era fill, porta el seu nom. Va treballar la poesia amb relats com Tricefàl·lia o La trista veu d’Orfeu i el tornaveu de Tàntal (premiat amb el Carles Riba). Va ser un dels autors que va recuperar la literatura eròtica catalana amb títols tan suggerents com Mantis i altres transformacions o Conys saborosos. Però va ser amb la novel·la Interruptus amb la que va obtenir més reconeixement i amb la que va tenir els premis Documenta i De la crítica). Pel que veig costa una mica trobar altres obres d'en Valerià, però intentaré llegir-ne alguna altra i ja la comentaré.

Altres referències:
Terra de crims al Instituto Cervantes (que és com el va trobar la Katarína).
IES Valerià Pujol i Bosch
Valerià Pujol al Qui és qui de la literatura catalana o als Discursos d'experimentació en la narrativa catalana.

Terra de crims
Valerià Pujol i Bosch
1ª edició: abril de 1987
Ed. Laia
Col·lecció el Mirall i el Temps
Pàgines: 126
Preu: ?
ISBN: 84-7668-098-8

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món