Geocodificació d'imatges I - Camera i GPS

Abans quan anàvem a fer turisme fèiem fotos i no les podíem veure fins que tornàvem a casa i les revelàvem. Ara per sort i gràcies a les càmeres digitals podem veure-les immediatament després de fer la fotografia. Tot i així, encara hem de recordar on les hem fet.Recentment s'està implantant una tendència a geocodificar les fotografies per tal de que poguem recordar on es van prendre les imatges. Això no només té un component lúdic sinó també pràctic i documental.

Les aplicacions d'aquesta tecnologia són diverses, actualment podem geocodificar les imatges i compartir-les a llocs d'internet per a que els amics puguin veure on vem fer una foto determinada. També podem preparar un viatge veient les imatges que altra gent ha fet d'un lloc determinat. També poden transformar-se en eines de foto-denúncies. Fins-hi tot poden ser part del flux de treball d'un arquitecte, constructor o qualsevol altre professional.

La teoria
Per geocodificar les imatges el que farem és gravar la informació geogràfica a l'arxiu de la fotografia, concretament a les metadades EXIF que són un conjunt d'informacions sobre la imatge. Actualment ho podem fer de tres maneres i cadascuna té mètodes de treball diferents.
  • La manera més directa és que quan es facin les fotografies la càmera amb GPS incorporat hi gravi les dades de localització automàticament. De moment hi ha molt poques càmeres que ho puguin fer i els mòbils amb aGPS que ja ho fan ténen una qualitat fotogràfica bastant pobre.
  • La manera més normal actualment és dur un aparell GPS que emmagatzemi les dades d'on ens trobem mentre fem les fotografies. Després a l'ordinador el que farem és incorporar aquesta informació a les fotografies.
  • Finalment, la manera indirecta és que nosaltres assignem manualment una posició a la fotografia. Això ho fem sense dur cap aparell complementari a la càmera mentre fem fotos i un cop les hem descarregat a l'ordinador les situem sobre un mapa amb l'ajuda d'un programa i la nostra excel·lent memòria.
Material necessari
En aquesta sèrie d'articles em centraré en el segon i tercer mètodes, i el material que necessitarem és una càmera fotogràfica digital i opcionalment un GPS que emmagatzemi dades. Jo faré servir en aquests articles una càmera Panasonic Lumix DMC-FX150, una Nikon D70, un GPS Holux M-241 i un GPS Garmin Colorado 300.


Preparació abans de fer fotografies
En el cas que portem un GPS acompanyant la càmera el més important és sincronitzar el rellotge de la càmera i el del gps. Això ho fem perquè els programes que incorporen les dades de localització a les fotografies ho fan mitjançant la hora de la fotografia. Normalment anirem a la configuració de la càmera i canviarem l'hora, però hi ha gent que es limita a fer-li una foto al GPS on es vegi l'hora del GPS. La opció de la foto és bona si hem començat a fer fotos i ens hem oblidat de canviar l'hora de la càmera, després amb el programa de gestió d'imatges de l'ordinador podrem ajustar l'hora de les fotografies sabent la diferència entre la hora de la foto (a les metadades) i la que veiem fotografiada. Atenció si porteu més d'una càmera perquè ho hem de fer amb cada càmera, sinó és un embolic gestionar diferents càmeres amb diferents hores.

A l'hora de preparar l'aparell GPS n'hi ha molts que permeten ajustar les opcions de gravació. Per al que necessitem el millor és posar un interval de gravació de 15, 30 o 60 segons, normalment no ens cal més precisió. Hem d'evitar gravar segons la distància recorreguda perquè els programes que incorporen les dades de posició a les imatges es basen en l'hora en que es va fer la fotografia.

Finalment, sembla una tonteria però no ho és, reviseu que tots els aparells tinguin les bateries carregades i que tinguin suficient memòria lliure per emmagatzemar les dades.

Agraeixo que el Ferran Vilella m'hagi deixat el GPS Garmin per provar-lo i així incorporo un altre tipus d'aparell al tutorial.

Imatge de la càmera: Panasonic

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món