Maus, relat d'un supervivent (Art Spiegelman)

Feia molt temps que n'havia sentit a parlar i l'havia fullejat algún cop, però mai l'havia llegit sencer. Quan l'Agnès me'l va regalar per nadal em vaig alegrar molt. Maus és una història trista i dura on es repassa la memòria d'un supervivent de l'holocaust durant la segona guerra mundial. El còmic repassa la vida de Vladek Spiegelman, un jueu polonès, durant la gran guerra amb l'ajuda de Art Spiegelman, el seu fill i dibuxant de còmics. La temàtica del còmic és bastant insusual i per això va ser tota una sensació quan es va publicar. Maus va ser premiat el 1988 al festival del còmic d'Angoulème  i va obtenir el Pulitzer del 1992 entre molts altres premis.

Maus vol dir "Ratolí" en alemany i es que tots els jueus es caracteritzen com a ratolins. En canvi els Alemanys són gats i només es dediquen a perseguir els ratolins. Els polonesos són porcs, els suecs cérvols i els americans gossos. De fet és un recurs que permet simplificar molt els dibuixos i centrar-se més en la història. Però no ens trobem només davant una història del que li va passar a Vladek durant la guerra sinó que també veiem la història de la difícil relació amb Art. El Vladek que ens explica la seva vida és un vell jueu que viu als Estats Units i que és insuportable per tots els que l'envolten. Ser un supervivent va deixar una gran marca en el seu caràcter i també en el de Mala, la jueva amb qui viu. Però mentre se'ns explica la història veiem que fins-hi tot Art, que va néixer després de la guerra, està marcat per l'Holocaust.

El còmic està estructurat en dues parts: Maus I i Maus II amb cinc parts cadascuna. El punt d'inflexió i inici de  Maus II és l'entrada de Vladek a Auschwitz, el camp d'extermini més famós del Reich. Cada capítol se'ns presenta com una conversa entre l'Art i en Vladek i a vegades entrellaça el present i el passat mentre en Vladek narra el seu calvari, fet que li dona un toc de realisme. A la fi de cada capítol ja tens ganes de començar el següent i a vegades, tot i el que hem sentit i llegit de l'holocaust, ens sorprèn la cruesa de les accions narrades.

L'edició de Inrevés Edicions està molt ben acabada i a més l'acompanya una guia per a professors en pdf que es pot descarregar de la web. No deixeu de llegir-lo si us cau a les vostres mans.
Maus. Relat d'un supervivent.
Art Spiegelman
Editorial: Inrevés edicions
Col·lecció: Bueno & Raro
3ª edició: octubre de 2006
ISBN: 978-84-934294-8-5
Pàgines: 296
Preu: 25 € (Fnac)

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món