Léon l'Africain (Amin Maalouf)

Acabo de llegir un llibre d'aquells que en sentim a parlar molt bé, però que pocs de nosaltres acabem llegint. En aquest cas es tracta de "Lleó l'Africà" d'Amin Maalouf. He de reconèixer que tot i haver tastat diversos cops la gastronomia libanesa, no havia sentit curiositat per la literatura d'aquest país. Cal mencionar que Maalouf és un autor francès que havent nascut al Líban, té l'àrab com llengua nadiua. Seguint el meu criteri de "si entenc la llengua, llegeixo la versió original" aquesta obra l'he llegit en francès: Léon l'Africain.

Però qui va ser Lleó l'Africà? És un personatge històric de nom Hassan al-Wazzan, que va viure a cavall dels segles XV i XVI a la Mediterrània. Granadí de naixement va ser expulsat d'Andalusia pels reis catòlics a l'edat de 4 anys i passà la infantesa a Fes. Des d'allà i de la mà del seu oncle s'inicia en la diplomàcia mentre encara és estudiant a una madrassa de Fes. Comença a viatjar pel nord d'Àfrica on a més de diplomàtic esdevindrà explorador i geògraf. Les adversitats de la vida el porten al Caire i més tard a Roma on, tornant a fer gala d'una excel·lent habilitat per sortir-se'n, és adoptat com si fos un fill pel papa Lleó X i esdevé Jean-Léon de Medicis conegut com Lleó l'Africà que, tot i ser batejat, no girà mai l'esquena al seus orígens àrabs i la seva tradició islàmica.

El llibre és una biografia novel·lada de la vida de Hassan estructurada en quatre llibres: el llibre de Granada, el llibre de Fes, el llibre del Caire i el llibre de Roma. És una lectura molt amena ja que els capítols adopten l'estructura dels anys de la seva vida, d'aquesta manera anem veient com creix i com evoluciona l'entorn que li toca viure. Amb el viatge iniciàtic a Timbuctu veiem com aprén la diplomàcia i arran de la seva descripció esdevé també geògraf i explorador. Maalouf ens porta d'any en any molt gràcilment i ens mostra les amistats, els negocis, la política, les guerres, els amors i la religió d'una època històrica. Una delícia de llibre per llegir amb pensament històric i fer volar la imaginació.

Amin Maalouf ha estat guardonat amb diversos premis entre els quals es troba el Goncourt (1993) o el Princep d'Astúries de la Literatura (2010), aquest any (2011) ha esdevingut posseïdor de la cadira 29 de l'Academia Francesa succeïnt l'antropòleg Claude Lévi-Strauss. La novel·la Lleó l'Africà va obtenir el premi de l'Amistat franco-àrab.
Léon l'Africain
Editorial: Le Livre de Poche
Idioma: Francès
1ª edició: juny 1987
32ª edició: agost 2010
ISBN: 978-2-253-04193-1
Pàgines: 350
Preu: 6,90 €

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món