Soy un Gato (Natsume Sōseki)

Hi ha un autor japonès que no és el mediàtic Murakami que també m'agrada molt com escriu. A més sé que els seus libres els ha llegit mig Japó i ha tingut influència en el caràcter actual dels japonesos, tant és així que si us cau a les mans un bitllet de mil iens hi trobareu un retrat seu per embellir-lo. Aquest autor és en Natsume Sōseki i en aquest mateix bloc hi trobareu el comentari sobre un altre llibre seu, "Botxan", que ens va influenciar en escollir el recorregut del nostre segon viatge a per les seves terres.

"Soy un gato" (吾輩は猫である), també traduït com "jo, el gat" és una novel·la satírica que es va publicar a principis del segle XX en deu capítols a la revista literària Hototogisu fundada per Masaoka Shiki, un poeta del període Meiji. La primera part de la història va tenir molt èxit i el seu amic, poeta i editor de la revista Takahama Kyoshi el va persuadir per continuar la primera part que en principi havia de ser la única. Així entre 1905 i 1906 Sōseki va escriure els deu capítols que s'editarien per primer cop de forma conjunta el 1911.

El protagonista de la novel·la és un gat sense nom que comenta la seva vida amb aquests éssers tan estranys i cruels que són els humans de la casa on li ha tocat viure. De fet el gat és el narrador de la història i ens descriu la burgesia de finals de l'època Meiji on el Japó ja està en contacte amb occident (durant el període Edo Japó es va tancar de l'exterior) i comencen a canviar els costums. El gat viu amb un mestre d'anglès bastant incompetent (Kushami) que té per amics un impresentable xerraire (Meitei), un universitari a punt de doctorar-se per poder casar-se (Kangetsu), un amic de la infantesa (Toito) o un filòsof vingut a menys (Dokusen). Cada personatge té un punt de patetisme que és explotat en en diverses parts de la història.

Encara que els capítols siguin llargs són de fàcil lectura i molt agradables de llegir. Tots els personatges són absolutament creïbles i la descripció mes aviat costumista que en fa facilita visualitzar totes les situacions com absolutament reals i, sovint, ridícules. El gat ens presenta diferents temes del canvis socials com la introducció de l'esport, la música clàssica occidental, la cultura occidental representada per l'idioma anglès o filòsofs alemanys, però també ens mostra la cultura japonesa qüestionant-ne els costums com els onsen, el vestuari, les relacions entre classes o es protocols a l'hora de triar parella per casar-se. Els temes s'enllacen molt naturalment i té uns quants passatges absolutament delirants que de ben segur han contribuït a l'èxit d'aquesta novel·la. Aquesta obra va assentar les bases per Natsume Sōseki cap a la fama i després va publicar la novel·la de consagració que va ser Botxan.
Soy un gato
Editorial: Impedimenta
Idioma: Castellà
1ª edició: abril 2010
10ª edició: desembre 2010
ISBN: 978-84-937601-5-1
Pàgines: 648
Preu: 28,00 €

1 Comentari:

Anònim 1/25/2022 8:20 a. m.  

Match Point: Bet on Football Tips - stillcasino.com
Live football betting tips for more than 2 クイーンカジノ million customers worldwide. We provide live and online football betting tips for 1xbet major matchpoint european leagues

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món