Córrer o morir (Kilian Jornet)

El comentari d'aquest llibre és especial per mi i em fa una certa il·lusió. No és el mateix llegir un llibre d'un autor que no coneixes ni et coneix que llegir un llibre d'un amic. Els darrers anys he coincidit poc amb en Kilian, menys del que m'agradaria perquè voldria dir que jo també estic a la muntanya, però segueixo com puc les activitats que fa.

Córrer o Morir és un llibre on en Kilian ens obre una finestra a la seva manera d'entendre l'esport, la muntanya i tota una filosofia de vida, però només ens ofereix la visió, experiències i patiment del corredor de muntanya no pas de l'esquiador de muntanya. Amb això no dic que la seva mentalitat canviï quan es calça els esquís sinó que el llibre es centra en les experiències extremes a les que se sotmet corrent i cita de passada l'esquí de muntanya que és menys mediàtic i més allunyat del lector comú (com es nota que sóc més esquiador que corredor). Llegint el llibre em passaven pel cap les imatges que tinc del Kilian, la seva mirada de concentració en cursa, la seva amabilitat i calidesa fora de competició. L'expressivitat en que se'ns ofereixen les experiències m'ha permès rememorar algun moment o imaginar-me, en la meva mesura, com s'havia sentit l'home que dansa amb les muntanyes (que és la meva visió). Realment la lectura és molt fàcil i ràpida i sorprèn agradablement la qualitat del text venint d'una persona no avesada a escriure o no de forma professional. Cada frase del llibre transmet l'emoció i passió de còrrer de forma tan intensa que es fa difícil no deixar el llibre per sortir a còrrer per la muntanya.

Els últims anys en Kilian ha esdevingut una referència de l'esport català i mundial portant l'esport d'elit allà on ningú s'havia imaginat que es podia arribar. Els esportistes de muntanya érem bàsicament amateurs i els que tenien més temps per entrenar feien molt bones marques. En Kilian hi ha aportat el professionalisme i rigor que hem vist establir-se de forma natural en aquests esports fins ara minoritaris i ha aconseguit marques que a molts ens semblen estratosfèriques. També el recolzament dels patrocinadors que han vist un mercat sense explorar i oferint material cada cop més tècnic ha fet que molta gent s'apropi més a l'atletisme de muntanya on unes sabatilles i calça curta és el material bàsic per començar. La seva figura propera fa que molta gent s'hi pugui identificar "és un noi normal, i és català com nosaltres", però la veritat és que la seva ment, la ment del corredor, està molt més enllà del que ens puguem imaginar i és la seva senzilla passió per còrrer el que veritablement ens hauria de contagiar a tots. Crec sincerament que el boom de les curses de muntanya que estem experimentant seria molt menor sense els triomfs d'en Kilian i la selecció catalana amb l'Agustí Roc o en Jessed Hernandez.

Córrer o Morir és un llibre de lectura obligatòria per tot corredor de muntanya, més si és català, però no és necessari ser corredor per aprofundir en la figura d'aquest ja mite vivent. Se'n prepara una traducció al castellà i crec que per la demanda se n'hauria de fer una en anglès i una altra en francès ja que el nom Kilian Jornet és tan o més respectat a l'estranger com a casa nostra. A més, quina millor garantia d'èxit que un llibre que ha quedat tercer de vendes en categoria de no ficció al Sant Jordi 2011 davant de tots els esportistes mediàtics i altres autors amb més experiència.

Per cert, des d'aquí una abraçada als pares Núria i Eduard i a la seva germana Naila que sempre el recolzen en tot el que fa i que demostren que l'amabilitat i la passió per la natura és una cosa de família.
Córrer o Morir
Editorial: Ara llibres
1a edició: abril 2011
4ª edició: abril 2011 ;-)
ISBN: 978-84-92907-38-0
Pàgines: 187
Preu: 18,50 € (9,95 € llibre digital a Leqtor)

1 Comentari:

Elisabet 7/19/2011 8:01 p. m.  

només puc dir què gràcies Kilian per tot el que transmets en aquest llibre. La força, la concentració, el pensar que els límits ens els marquen nosaltres mateixos. Jo no conec la muntanya, només corro per l'asfalt, però tot el que n'he après d'aquest llibre ho aplicaré a la meva vida des de ja.

endavant i sort en tot allò que facis!!

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món