Asus eee PC 901 amb Linux

La meva última adquisició en matèria d'ordinadors és un d'aquells eee PC tan bufons que ha fet Asus i amb el que ha revolucionat el mercat dels ultraportàtils. El vull utilitzar com a ordinador que em pugui endur a tot arreu sense que em preocupi gaire que rebi algun cop i que no em molesti transportar-lo. L'estrena va ser en el viatge a Japó que he fet aquesta primavera, i de fet, aquesta entrada la vaig començar a escriure des d'aquest ordinador mentre sobrevolava Xina.

El que jo he triat es un Asus 901, un ordinador amb una pantalla de 8,9 polzades, un processador Intel Atom de baix voltatge, "disc dur" de memòria sòlida (SSD) amb una alta resistència als xocs, xarxa WiFi b/g/n, lector de targetes SDHC, bateria de sis cel·les que li dona una autonomia de quasi 7 hores i amb un pes de poc més d'un quilo. La versió que jo vaig triar és la que té 20 GB de SSD, 1 GB de memòria i ve amb un sistema operatiu Linux fent servir la distribució Xandros.

Aquest ordinador era molt atractiu al seu moment, però una de les promeses inicials era el seu baix preu i jo el trobava encara elevat ja que es venia per uns 350 euros. Ara, al cap d'uns mesos l'he comprat per 182 euros a PC Green. Crec que he fet una bona compra, i ho vàrem confirmar durant el viatge.

Amb el temps he vist que és molt pràctic viatjant, ja sigui per parlar amb la família via Skype, fer reserves, mirar horaris, revisar fotos, escriure al bloc, portar els comptes del viatge, ... Però no nomès això, sinó que també l'he preparat per fer l'administració de la base de dades de skimountaineering.org amb MySQL. De fet l'he preparat per a que sigui molt fàcil i ergonòmic de treballar gràcies a Mercury o Dropbox (que és indispensable a qualsevol ordinador). He personalitzat fortament el Firefox perquè és el programa que més faré servir de l'ordinador, i entre altres coses he afegit l'extensió Scribefire per poder escriure entrades al bloc mentre no estigui connectat a internet (als trens o avions). Hi he afegit un programa d'administració del GPS que tinc per geolocalitzar fotografies i que jo mateix he traduït al català. Tot i això intento no posar-hi masses programes.

Una de les coses que no he aconseguit fer és instal·lar el Gimp, però el que he fet és instal·lar un Ubuntu versió 9.04 Netbook Remix en una tarja SDHC. L'Ubuntu ja té el GIMP per tant no crec que tingui problemes, a més, hi ha molts programes linux que estan en paquets ubuntu per instal·lar-los fàcilment i les actualitzacions de l'Ubuntu no crec que posin gaires problemes. Amb Ubuntu veig que l'autonomia baixa una mica. I un altre detall, l'Ubuntu està en català!

El següent pas és instal·lar un Windows XP en una altra targeta SDHC (això és més complicat) i llavors ja tindré un ordinador amb tres sistemes operatius funcionant a ple rendiment i que em permetran fer de tot. El Windows, sobretot, el vull per poder seguir els entrenaments que faig ja que tots els programes que utilitzo són per aquest sistema operatiu i no trobo alternatives convincents.

Més informació al microsite dels eee PC o als fòrums i wikis d'usuaris dels eee PC.

Cap comentari

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per deixar el teu comentari.

Sobre Ocellz

L'oriolus oriolus és un ocell que es troba a Catalunya. Aquest bloc es d'algú que es diu com ell.

Actualment llegint

  • El noi sense color i els seus anys de pelegrinatge (Haruki Murakami)
  • Foundation (Isaac Asimov) [ebook]
  • NGM June issue

Formulari de contacte

Nom

Correu electrònic *

Missatge *

Etiquetes

Wikiloc - Rutes y punts de interés GPS del Món